Wednesday, September 8, 2010

a diary entry of atiqah's life in ottawa

bismillah,

baru-baru ni, saya tidak cukup duit untuk bayar sewa rumah. kerana beberapa masalah teknikal, rakan-rakan yang meminjam wang saya tidak dapat memulangkan duit saya sebelum sept 1st seperti yang di janjikan. alhamdulillah, they were responsible enough to contact my landlady themselves, and explain the situation, without me telling them to do so. alhamdulillah. 4 days after the rent was due, they paid my money, but it was on a long weekend, so 2/3 of the money was put on hold by the bank.

therefore i was short 40cad, but i paid my rent anyways(via online transfer). i sent a long email to the landlady, apologizing profusely, and promised to pay the 40cad as soon as the bank opens on tuesday, and promised that it won't happen again inshaAllah, as it has never happened before. after that, i did not at all check my email, as i was reluctant to see her reply.

the next morning, she came knocking on my door. nampak sahaja muka dia, saya terus gelabah, dan kata, oh saya ada je cash 40cad, boleh sahaja bayar yang selebihnya dengan wang tunai. dia tanya, 'did you check your email?" dia menerangkan, kerana beberapa kesilapan di pihak dia, katanya, "i can't forgive myself," dia memulangkan duit saya, dan kata, september ini, dia bagi free.

beria-ia saya menolak, dia dah sangat baik selama ni pada saya dan housemate saya. "i can't accept this,", again and again, i said. tapi dia bertegas, dan senyum sahaja. kata dia, "you are too nice atcikeh(atiqah in chinese, lol), you helped me a lot".

subhanallah, may Allah give her hidayah. i can never repay her kindness. she once baked a cake and brought my housemate and I some chinese tea when she saw aniza (my housemate) was stressed out with studies. she offered to lend me a desktop to temporarily replace my stolen laptop and gave me 100cad discount in rent when my room was broken into.


enough of her kindness. overnight, i turned from having only 84cad(80 in cash, and 4 not hold in my bank account), to *** richer. alhamdulillah. and it was really jalan keluar yang tak disangka-sangka! when I didn't receive money from my friends, i prayed that Allah give hidayah to them to fulfill their promise, but what I forgot, is, He is capable of solving it in any ways He wants to. I was solely focusing on to get my money from them, and not open to any other solutions. I kinda forgot that He is indeed powerful. astaghfirullah, astaghfirullah.

I found out later that the said friends tried really hard to pay my money, sesat sampai elmvale dah cari rumah saya, and even before that, the stuffs that came up was really out of their control. it was an ujian to us all, alhamdulillah.

6 comments:

  1. you know what awk..I cried reading this! baik sungguh!

    *bila kita baik kat org, inshaAllah org baik kat kita kan? huu.

    p/s:selamat hari raya awk!maaf pape salah kita kat awk eh! x dpt nak wish kat fb memandgkan ada org tuh diactivate!

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiSeptember 8, 2010 at 11:12 PM

    farra:heh i guess org yg pernah takde duit je mmhmi keadaan ni kot kan?hehe.
    slmt3jugakmaafzahirbatindrivetuelok2timerayabykkemalangan. hu

    ReplyDelete
  3. awaaak.. sbb awak deactivate, kte xboleh nk reach awak.. yg aritu tu, kte try td n still tak boleh lg la.. klu xboleh dah by tomorrow, takpela kut awak.. :) thaaanks.. hihi.. selamat hari raya.. maaf zahir batin kalau ade buat salah ngn awak or terase ke or etc2.. :D

    ReplyDelete
  4. sarah:huwa sorry awakk. nnt kita buatkan under nama kita lah eh?inshaAllah. maafzahirbatin etc etc jugak :D

    ReplyDelete
  5. subhanallah3x
    baiknya dia, semoga Allah bagi hidayah padanya.
    Teringat satu kata2 , xigt hadis or apa. Kalau org buat jahat kat kita, kita buat baik je kat dia. Kalau org baling batu, kita senyum je. Mcm Rasulullah saw kena dulu2 time solat etc. huu, bagusnya kan kalau kita dpt buat baik slalu pada org. *insaf mode*

    ReplyDelete
  6. Subhanallah.. Allahuakhbar! =')
    Bila dtg pertolongan Allah dr arah tak sangka2.. itu sgt lah indescribable =)
    Ujian Allah kan untuk kita tak supaya tak rasa 'sempit' pada waktu kesempitan.
    btw, landlord awak sweet bangat!

    ReplyDelete