Wednesday, October 20, 2010

benda kecik

bismillah,
dulu waktu kecik kecik ummi selalu pesan, "jangan lewatkan solat, nanti esok-esok tinggal solat". as if jika melewatkan solat, akan membawa kepada meninggalkan solat. jiwa budak kecik aku memberontak, dan mengatakan mana mungkin aku tinggal solat!wajib kot.

dulu waktu remaja, cikgu-cikgu selalu berpesan, jangan chatting di mIRC sembarangan silang jantina!bahaya, nanti couple.

semua itu tidak make sense bagi saya. perkara-perkara yang bagi saya ketika itu, mustahil untuk berlaku. sebagaimana Turghut membangkang ayahnya(yang asyik berpesan supaya berwaspada), "Siapa yang mungkin menjadikan kami atheis?Kami ini orang Islam...yang berpegang teguh dengan agama Islam...Tiada seorang pun yang dapat menipu kami, ayah!"

He did leave Islam afterwards, and caused the brutal murder of his own father and nephew.
-Weil China.

Benarlah kata hikmah, meninggalkan perkara yang membawa kepada haram lebih sukar dari meninggalkan perkara yang haram.

jagalah sekecil-kecil perkara. i can't stress it enough. ramai yang sudah melaluinya. peringatan buat diri sendiri juga.

a nice video:

3 comments:

 1. benda kecik yg kdg2 kita take for granted. pastu bila dah lalui baru teringat pesanan itu dan ini yg pernah dipesan satu ketika dulu. masa tu, dah tak berguna lagi~ Semoga kita tidak termasuk dalam golongan org2 yg rugi.

  A very nice video! Likee~

  ReplyDelete
 2. http://www.youtube.com/watch?v=jKCi7h1p_6U

  huu. benda kecik yang selalu amik ringan. takut. video di atas pun cerita how from small things turn big! step by step syaitan ambil langkah...

  ReplyDelete
 3. budak southgate:jzkk 4 the reminder syg :)
  k syaz:true :) aameeen. doakan ana.

  ReplyDelete