Saturday, November 6, 2010

bismillah,

penangan third year mula terasa. dan saya perasan, this is true for many of my friends, tidak kira di uni mana, major apa. moga kita semua tetap tidak futur inshaAllah.

ofcourse, kadang-kadang, ada terasa nak break sebentar dari segala benda, just to catch up, and also breathe for a while. banyak benda terkorban, hanya untuk survive benda-benda lain. astaghfirullah. maka fikir-fikir, qadha nantilah selepas grad, bila sambung belajar, atau bila kerja.

tapi hakikatnya, kata orang-orang yang sudah bekerja, kerja nanti, akan lebih sibuk! masa untuk tarbiyyah hanya sisa masa yang kita penat dan sudah tidak berdaya on weekends, itupun kalau takde kursus/outstation, tiada daurah sahaja.

maka, jika sekarang pun sudah surrender, jangan harap masa depan akan lebih punya masa lapang, lebih punya masa untuk usrah dan dakwah segala.

di kala students ini lah, peluang mencurah-curah, kerana the environment we are in. ada takungan mad'u, takungan ilmu. kerana masa lapang yang 'banyak'.

"the real deal is masa dah kerja, dah kahwin nanti. masa tu, baru kita tengok siapa istiqamah siapa tak."-murabbi. maka dont drop behind now, when the tide is low.

untuk para penggerak pula; "you can't be everywhere in one place. jadi didik orang, supaya boleh sampaikan sama seperti kamu.Rasulullah pun trust his companions enough to send them off as embassadors.tapi didik seorang lebih, tak boleh tinggal yang lain pula. yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran."naqibah.

akhir kata, a smooth sea never made a skillful sailor :)

Hai orang-orang yang beriman, apakah sebabnya bila dikatakan kepadamu: “Berangkatlah pada jalan Allah” kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia Ini (dibandingkan dengan kehidupan) diakhirat hanyalah sedikit.

Jika kamu tidak berangkat untuk berperang, niscaya Allah menyiksa kamu dengan siksa yang pedih dan digantinya (kamu) dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat memberi kemudharatan kepada-Nya sedikitpun. Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.
[At-Taubah, 9 : 38-39]

sudah tentulah, apa sahaja saya cakap di blog ini, untuk diri sendiri, sebelum untuk orang lain.

2 comments:

  1. so so true... huhu.. pernah je terfikir mcm tu n rasa mcm tu.

    lately, tak tau nape mcm bnyk baca post org yg dah berumah tangga ada baby. (post kakak naqibah)..

    memang nampak betul2 mencabar..
    dengan kemampuan yang akan jadi makin terbatas. bila ada 'external factor'. kalau tubuh badan pulak asyik sakit2 atas sebab2 tertentu.

    lately jugak ada baca2 pasal kehidupan zaman muda. perlu guna spenuh dan semaksimanya. segala potensi dan peluang yang ada jarang ada pada zaman seterusnya.

    kadang2 terfikir dan cemburu tengok bagaimana ada insan2 yang hebat di zaman muda. lagi2 bila baca sirah. pahlawan2 islam, panglima perang semua muda2 tapi capai mcm2.

    hidup memang payah. dugaan demi dugaan takkan pernah berhenti hingga kematian menjemput kita. it is on us to see what come to us dengan tafsiran yang positif atau sebaliknya.

    sungguh perang diri sendiri tu lebih sukar dari perang2 yang lain.

    moga Allah kurniakan kita kekuatan utk terus istiqamah beramal, dan terus tsabat dalam dakwah dan tarbiyyah. ameen.

    ReplyDelete
  2. lihat latest post sy, kunang2 :) mungkin relevan. aameen aameen. ayuh kuat!

    ReplyDelete