Saturday, December 18, 2010

Kinetics, a refresh button

Bismillah,
Pernah tak rasa nak pergi somewhere, tapi tak dapat decide nak pergi mana. Maka tak tahu nak ambik bas apa, nak halakan kereta ke highway mana. Bila jalan tiada arah, pi mai pi mai tang tu jugak. 

Penat, energy terbuang, tak dapat hasil. Maka bila kita membawa orang, harus tahu, hendak ke mana. Kepada anda? Ke syurga?Ke mardhatillah(redha Allah)?Anda tahu syurga arah mana? Tulis dengan clear, tampal di fridge atau cork board di bilik, ke mana anda hendak membawa orang. Biar tajdid niat setiap hari. 10 muwasafat tarbiyyah mungkin?

Semua benda dalam dunia ni, bergerak tanpa henti. Atom-atom sentiasa bergerak. Tak pernah statik. Imagine kalau darah kita tiba-tiba rasa penatlah nak bergerak, nak duduk diam-diam sendiri-sendiri je. Lantaklah jantung rasa apa. Innalillah. Tapi tidak boleh juga jika anda bergerak dengan lajuuu, dan environment anda tidak bergerak. Bayangkan gear yang sentiasa bergerak dan sekelilingnya tidak, terhakis environment dibuatnya. 

In other words, if only you’re moving, and your environment is static, you will only hurt them. Bawa orang-orang tersayang bersama anda.

Tapi jika anda hendak bergerak dengan laju, dan memaksa environment match your speed, tak boleh; paksa shaft bergerak dengan laju, it will break! You have to understand that everything has its own speed.

Maka oil your gears, their gears. To move, kena ada moving force kan? It can be either internal, or external. Internal=your relationship with Allah. External= Murabbi, atau teman seperjuangan. Jika tiada external force, tingkatkanlah tarbiyyah dzatiyyah(diri) anda, supaya internal force is strong enough to temporarily cover the external. Lepas menerima moving force, maka bismillahi tawakalna ‘alallah, jalan!

Kalau terasa overwhelmed, tak layak, tulisan ini bukan untuk aku, don’t back away. Because if we are doing it for the sake of Allah, in His direction, Allah WILL help us move forward.
29:69- Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami; dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya

Now that we know everything is moving(argument atom tadi), channel it to one direction to make a change! Belia remaja ni memang banyak tenaga sebenarnya. Hamasah (semangat) tinggi. Jika tidak jumpa a better tujuan hidup, maka kerana itulah tenaga di tumpukan pada benda-benda lain. Dan kita tahu kan, logam yang hebat di zaman jahiliyyah, akan hebat juga di zaman islamnya.

Kenapa kena direct all their energies to one direction? Bila ada kelainan barulah ada umph? Tapi perlu ingat, two vectors with the same magnitude but anti parallel will only cancel each other out. Sia-sia je tenaga yang kita keluarkan! Maka make their vectors parallel to us. Allah ciptakan anti parallel vectors ni, untuk suruh kita bersabar.

Maka redha. Smile.

Tadi saya sebut tentang making a change. Direct people’s energy. Harus di ingat, revolution hanya berlaku, kerana factor-faktor yang menyebabkan revolusi itu, tak pernah berlaku sebelum ini. Revolution can never be repeated the same way. Evolusi berlaku kerana orang kagum, belum pernah melihat sesuatu seperti itu. Maka sentiasa kreatif, idea harus segar, sesuai dengan zaman. DF techniques that succeeded in the past year might not work in the coming year. People change, therefore you have to change too.

Notes from a sister’s reminder.
Panjang. Tahniah siapa yang habis baca. Hadiahkan diri sendiri lagu ini:

6 comments:

  1. salam..

    ana suka lagu generasi warisan..

    =)

    ReplyDelete
  2. wow mashaAllah. best. the last para mcm bagi nafas baru. evolution.

    ReplyDelete
  3. ikaaa. suka post ni!
    kadang2 rasa mcm nak gerak laju je, tapi environment tk laju, rasa mcm nak paksa2 je. tapi last2 bila tkde obvious outcome jadi tension sorg2. hue. kadang2 pun rasa diri sendiri malas, rasa mcm, "whatever la", slowkan diri supaya sama dgn environment. kononnya nak raikan manusiawi, tapi salah cara T.T
    patutnya, "whatever it takes, aku nak redha Allah!"
    ps; huee, jgn tinggal doakan kte.

    ReplyDelete
  4. atiqahmohammadkhuzainiDecember 22, 2010 at 9:39 PM

    syaimaa':alhamdulillah :)
    to liana:wahh we should exchange fav playlist!not that i have any. tapi tak sangka ukhti suka lagu2 lama juga :)
    to southgate:ni tazkirah MN ni. masa meeting haritu :)
    to kima:inshaAllah :)

    ReplyDelete
  5. Very impressing article. Keep it up!

    Subhanallah, alhamdulillah, astaghfirullah...

    ReplyDelete