Saturday, February 5, 2011

perempuan beriman

bismillah,
semalam timbul konflik ketika meeting di uni. tak larat nak beremosi, terus lapor pada ketua sisters (which is not how i usually deal with problems).

Allah permudahkan, ketua faham sahaja. terima call dari ku, terus duduk menghadap, tanpa berbasa basi.
dan akhir sekali, minta maaf pada dia. iyelah, jika semua org komplen, pasti tertekanlah dia. dia punya masalah tersendiri juga. rupanya, kata dia, itu komplen pertama yang dia terima, walaupun dah aware dan nampak je sendiri masalahnya. maka dia berterimakasih.

ketua terus bertindak, dan sejam setengah kemudian, terlerai semua konflik! segala puji bg Allah, tentunya.

teruja.

sebab pertama kali tidak simpan, tidak peram. syaitan tidak punya masa membisik macam2. berlaku, bila terus lapor. terus selesai rupanya!

pengajaran:
-perempuan-perempuan beriman, mari belajar untuk tidak panjangkan isu kerana emosi. konflik di timbuktu, harus tamat di timbuktu!
-laporkan (TANPA dipengaruhi emosi) apa yang berlaku. bila senyap syaitan punya peluang menghasut itu ini.  
-when ppl say they are being frank, maksudnya memang TIADA double meaning. tak perlu fikir hidden message
-memanglah men are from mars, women from venus.

2 comments:

  1. ala... tadi dah tulis panjang2, tapi int problem lepas tu. huu.

    suka! :)

    indeed, kita yang akan banyak belajar drpd ini kemudian hari kan?, inshaAllah.

    pertama kali juga level tekanan berada di tangga teratas hari itu. huuu.

    ReplyDelete
  2. sila tulis balik :p
    betul2, it is a learning experience.
    bidadari palestin tu kata, this whole thing dah byk buat org yg senyap2 pun menahan marah dan tertekan, padahal it is not yet the time to be stressed out! "haraam, ya'ni. haraam". hehe.

    ReplyDelete