Thursday, March 24, 2011

an addition(updated)

to the family!
alhamdulillah, thumalhamdulillah!

also, an addition to 'babies-atiqah-haven't-met' list, which also means, more reasons to go shopping for baby's clothes! hehehe.
mas najla, arif hakimi, qistina, adam muaiqely amri, and now nik ilhan.

fitrah mungkin, bila ada baby baru, teruja dan seronok. tak sabar nak jumpa, belikan baju, etc.

tapi seriously risau, memikirkan masa depan mereka. bagaimana ya, membesar dalam zaman ini?kiri kanan orang tinggal solat, kiri kanan fitnah meluas(ehem ehem!sorry sakit tekak), kiri kanan orang tak tutup aurat, kiri kanan pergaulan bebas, kiri kanan orang zina mata zina hati zina perbuatan?what will these babies become then?

yes for sure, every parents want their children to be anak soleh, orang bertaqwa, etc etc. everyone wishes that for the new babies too. but be honest with yourself, seeing the environment they are in, like really, who will they become?

then when they grow up, can we just hope they encounter da'ie-dai'e yang musleh, encounter winter/spring gathering/almaghrib/alkauthar institute when they go to university? oh passivenya sekadar mendoakan dan berharap magic terjadi.

apapun, ia akan kembali point kepada diri kita. cara paling mudah, adalah mensolehkan para bakal ibu bapa, who will then mensolehkan anak-anak masing-masing. usahanya di sini, sekarang. maka banyak lagi kerja, untuk perbaiki masyarakat, untuk memastikan anak-anak kita, kalaupun bukan anak orang lain, terpelihara.

this video explains, how tarbiyyah(eg: usrah) changes society. wah kita masuk tv?

pasca daurah bm murabbiahku, dia berpesan, 'sekalipun jika ditakdirkan kita tak punya anak sendiri sampai akhir nanti, kita ramai 'anak saudara', yang perlu diberi perhatian didikannya'. terima kasih kerana mengingatkan hakikat ini, 1 day old baby nik :)

6 comments:

  1. Hehe.. rasa kelakar sebab tak pernah2 kita stalk ayahsedara awk itu, today, kita terbaca news tu dulu dari dia then br tgk blog awak. :D lol
    Ramainyaaa senarai baby2... meriah! welcome nik Ilhan :)
    Jom nanti shopping baju baby ~

    Tapi yang senarai kiri kanan tu. wuuuuu =(

    southgate

    ReplyDelete
  2. tqah, video tu dah xde ke? or due to privacy setting?HUU~

    ReplyDelete
  3. southgate:wah dah announce ke? haha awak tahu dulu. pagi tadi masa cakap dengan nenek kita dia belum announce, so tak berani letak sini. heehee. maksud dia yang memberi faham :) jom2 XD

    k syaz:ana rasa sebab privacy settings lah. huhu :( ana guna account orang, so blh tengok. tapi best!!! ikhwanul muslimin, IHAB, syed qutb, kepentingan tarbiyyah, were discussed on tv1!!!seriously tak percaya, alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. oh ada buat senarai list baby blum jumpe. hoho. tak terfikir nak buat. mebe patut buat satu gak.. =p

    sangat suke video tu. ada beberapa point yg terkesan, antaranya bila dia kata apa bezanya ikhwan ni ialah dia bertahan bila ditindas, dan dia sangat-sangat tersusun..

    masha Allah.. terasa mcm..dush! dush!
    terasa malu sendiri..

    ReplyDelete
  5. alaa, nak tgk jugakk. boleh tak suruh org tu buat yg tu je tak private? hee suke ati:P. please , thank you :D

    ReplyDelete
  6. hehe k syaz. alhmdllh, jumpa vid yg sama kat youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=iTswUsqfxVI

    ReplyDelete