Wednesday, March 9, 2011

inna ma'al 'usri yusra

bismillah.

had a longgg day yesterday. after a very depressing weekend too. alhamdulillah 'ala kulli haal.

i had to consciously force myself to bangun dengan lebih gagah, atau kejatuhan itu akan sia-sia tanpa sebarang natijah.

cerita semalam. jam 4, tinggal satu je lagi module verilog nak code. ingatkan akan habis lab awal. tup tup, sehingga jam 6.30 kami masih dalam lab. rush solat, dengan tak sempat makan since jam 12 (kelas dan lab berturut), terus pulang ke rumah. penat, lapar, segalanyalah. on the way home, terima call a sister from uni, tentang poster yang mustahil siap, harus cari alternatif lain. tak larat sangat. tiba di rumah jam 7 lebih, terus online. ada janji dengan seorang ukhti. she was waiting for me since 4pm.

sampai di rumah, cuba hubungi dia berpuluh-puluh kali(exaggerated), tak dapat. sabar kian menipis. a hungry man is an angry man? masa itu juga, skype nak crash, laptop nak hang. (it has been that way for quite a while, salah sendiri). extremely frustrated, tiba-tiba, ting! Allah tunjukkan jalan nak pulihkan laptop. dapat reinstall skype baru yang cunnn lagi! alhamdulillah. see the hikmah? padahal sebelum ni i dedicated time to try fix the problem, tak berjaya. betullah, Allah bagi nikmat pada masa yang terbaik, subhanallah. sweetness nya lebih terasa pabila dapat masa frust. lebih sedar, bahawa itu kuasa Allah semata, bukan usaha saya.

anyways, communication problem solved. masalah lain pula menimpa. terpaksa call makcik mat salleh yang sangat baik hati (customer service). dan ayat beliau, honey, jangan buat cara begini, lambat. saya:oh ada cara lain ke?(sheepish grin). dan dia tutup perbualan dengan berkata, 'now take care honey, have a nice day'. di saat emosi tengah turun mendadak, Allah hantar makcik yang begitu sweet. oh cair. terima kasih Allah!

dan setelah beberapa jam berperang, semuanya selesai alhamdulilah thummalhamdulillah. masa tu teramat happy, sampaikan takut, ujian apakah yang akan diberi selepas ini (innama'al 'usri yusra).
and true indeed. selepas selesai urusan terus pergi berwudhu', dan selesai sahaja wudhu' terima email yang membawa bad news. alhamdulillah'ala kulli haal, nothing i can't handle inshaAllah, or else Allah wont give me that test?

tapi malam tu, terima lagi good news alhamdulillah allahuakbar! poster yang mustahil itu sudah siap! tinggal print sahaja subhanallah allahuakbar!

life is full of up and downs. maka manfaatkanlah, jangan biarkan bencana yang menimpa itu datang sia-sia. setiap kali jatuh, itu adalah peluang untuk bounce back dengan lebih hebat, dan bangun lebih tinggi lagi!

4 comments:

  1. salam. sangat!
    baru semalam bincang pasal
    "innamaal usri yusra"

    usri tu satu kesusahan dan yusra itu banyak kebaikan! best!

    bestkan. lepas satu kesusahan saaaangat banyak kebaikan Allah hamparkan untuk orang bersabar :)

    -amat-

    ReplyDelete
  2. =)inspired. thank you love <3

    awk, poster yang mana ni?
    Kita nampak ermm bidadari tu pagi ni, macam lepas menangis. Bila kita tanya pasal ni ke, dia lama diam.. tapi pastu angguk ya, tp ckp dont worry dan senyum =). then2... tatahu nak buat apa lagi. awk lebih tahu dia kan ? :)

    southgate

    ReplyDelete
  3. lol..
    supposedly i 'shud' be mad waiting for u since 4 n dgn sms tak berbalas =p..tpi cool lepak je.

    ahak itu ujian dalam tekanan ye. kena belajar lagi bersabar..

    sobrun jamilan.. ^_~

    tapiii



    sunggguh rasa sgt sweet.. dgn macam2 dugaan sebelum ni, pastu termarah someone tu dgn teruknya hanya sbb isu tiket(bkn isu tiket ade la lg isu lain) tapi kalau mmg bukan rezeki kita, bukan juga. (marah bkn sbb xdpt tiket tu sebenarnya pun, just marah sbb dia take for granted pada benda yg sepatut dianggap penting)..

    tapi sume tu ada hikmah. n tak sangka Allah rupanya nak offer lagi best lagi (even tak dapat tiket murah yg awal2 jumpe tu) tapi dpt balik sama2 perjalanan dgn akhowat..mmg masyukk..nanti boleh planning2 dan segalanya..ngee..

    anyways perjalanan tu takde la lama sgt pun(bila exlcude transit) dalam 18jam je.~ TO-KL. not that bad. mcm la xbiasa berbelas jam journey sblum ni =p

    ReplyDelete
  4. amat:best! tapi dah sedar ke best an itu, now kena muhajadah jadi 'abdan shakura pula. which is harder. huhu.

    anon:hehe sorry awak! i wasnt expecting any texts/calls sbb dah gtau lab. n dalam lab, ada deadline, mcm exam. huhu.aseef again yek! btw many things can happen. n planning itu tarahal iA, nk implement tu erm.

    southgate:alhmdllh! btw ni nak tiru makcik manis customerservice ke? i tak makan sweet talk you. i makan nasi kerabu ;) haha.
    btw, kita spend time lama juga dengan bidadari hari ni. tapi tak perasan!huu now rasa bersalah tak perasan. tp alhamdulillah hari ni ramai orang masuk surau tertekan, so we had a short sharing psl susah n senang ni. alhamdulillah, Allah takdirkan begitu, hopefully that helps her as well inshaAllah :) btw jgn risau, ni poster utk trifolds :)

    ReplyDelete