Thursday, April 21, 2011

39:53-60

bismillah,



minute 14:03 when you disappoint someone, you try to avoid them. when you sin, who have you disappointed? the further you get, you become so immersed in them, you say 'man, I'm so messed up there's no way Allah is forgiving me"

minute 17:06 as bad as you are, can you compete the power of your evil deeds, to power of Allah's mercy?the worst thing you can do is losing hope in Allah's mercy (commenting on Quran 39:53).

minute 18:11 you behave differently when you know somebody sees you and hear you and you behave differently when they dont see you. isn't that true? so we have to develop our consciousness.

waktu menjawab exam, kalau TA atau prof lalu meja dan kerap menjeling-jeling ke kertas jawapan kita, pasti rasa tidak selesa kan?kerana apa?mungkin segan sebab takut jawapan salah, etc. tu baru mungkin je salah. ni benda yang kita confirm tahu memang salah, di depan Dia yang kita tahu memang confirm boleh nampak, gi mana sih? jugulleh?

minute 21:35 (commenting on Quran 39:53) He is extremely forgiving, at the same time He is always Merciful. Why didn't he say always forgiving?

minute 22:45 made me cry. hu. kadang bila buat dosa memang mengharapkan Dia always forgiving. hu. takut sahaja tak guna. buat langkah seterusnya, ie:
“Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah bulat-bulat kepadaNya, sebelum kamu didatangi azab; kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan." Quran 39:54.

And jangan nak berani-berani kata belum dapat hidayah. Kerana apa? Sebab Allah dah hantar manual hidup. Allah tempelak besar di sini: Quran 39:55-60

and "comingggg" at minute 34:43 is very familiar, no? T_T

3 comments:

  1. akum,

    aaahhhh, sukax10000000 sgt!!!!!

    shukran kongsi kak tiqah! moga enti sentiasa di bawah ramhmatNya!!!! Amin yaRabb..

    salam wahasytuni jiddan wa uhibbuki fillah,
    Liana <3<3<3

    maybe ana nak gi ottawa pergi lawat akak.. hmm..bila exam habis??

    ReplyDelete
  2. alamak liana, wahasytuni apa maksudnya ya? kecik tapak tangan, nyiru ana tadahkan! jemput2 ke ottawa! ^^

    ReplyDelete
  3. wahasytuni = rindu

    untuk pembaca lain kalau ada lain yg tertanya.. ^^

    wslm

    ReplyDelete