Saturday, April 9, 2011

hasbunallah wani'mal wakeel

bismillah,


hasbunallah wani'mal wakeel. its not easy to say it from your heart. mudah nak menaip. mudah nak cakap bagi orang puas hati dengar, so that we appear to be okay. but to really beriman yang cukup Allah sahaja untuk kita, is not easy, for me, atleast.  camne lah abu bakar boleh infaq sume bende n tinggal Allah je untuk family.


i was so happy back then. we were all so happy. it was my best vacation ever, without us even have to go out of daerah. now that everything is topsy turvy, we are worse off now than before the happiness, baru sedar, kegembiraan pun boleh jadi hanya pinjaman dari Allah. selama ni, bila orang sebut, pinjaman dari Allah, rasa macam cliche. ingat faham, tapi tak. arwah an, arwah tok, semuanya pinjaman kepada kami.tapi maybe sebab tempoh lama, 8 tahun, 18 tahun, maka tak merasakan mereka itu adalah hanya pinjaman dari Allah.


bila tengok the state she is in, i got scared. the last time she went down under, was 40 years ago. i fear for my own life. sebab aku tahu, hidup kami sama. cara kami handle masalah, sama. and tengok ending result dia begitu, aku takut, ending kami akan sama juga, kerana cara kami sama.


agaknya itu yang Allah nak ajar, bila dalam quran, Allah sebut ciri-ciri orang kafir, kemudian seksaan untuk mereka dalam neraka. kalau kau hidup sama macam mereka, maka pastilah pengakhiran kau akan sama juga.


i burst yesterday. alhamdulillah 'ala kulli haal. beruzlah, tahu apa yang aku jumpa?
Maka mudah-mudahan Tuhanku akan mengurniakan daku lebih baik daripada kebunmu, dan (aku bimbang) dia akan menimpakannya dengan bala, bencana dari langit, sehinggalah menjadilah kebunmu itu tanah yang licin tandus. 18:40


dan, Orang-orang yang beriman dan tidak mencampur adukkan iman mereka dengan kezaliman (syirik), mereka itulah orang-orang yang mendapat keamanan dan merekalah orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk. 6:82


aku ada syirik yang belum settle lagi ke? astaghfirullah, moga Allah keluarkan ia dari hatiku. 


kita dalam kapal. ribut petir datang. laut bergelora. jangan putus asa, jangan terjun lagi, stay put dalam kapal, kita sama-sama dalamnya. lepas ribut petir, mesti datang matahari punya. percayalah. innama'al 'usri yusra kan? tak sabarnya, apa ya yusra selepas ini? pasti sehebat 'usri ini, kerana Allah Maha Menepati Janji. 

moga hari ini lebih baik dari semalam. 



Hasbunallah, wani'malwakeel. warabbi ibnili 'indaka baitan fil jannah


7 comments:

  1. moga Allah kurniakan yang terbaik utk awak.

    neway, recently kak tima yang kte cite tu mintak tlg kumpulkan database usrah sg buloh. kte pun buat la. then bila dah hantar, dia reply: may Allah repay you accordingly. terus kte mcm nak sedih. padahal standard la org kata mcm tu. tp time tu rasa mcm. haa, accordinglyyy? kalau accordingly, sikit nya saham yg blh kte tuai nnt. sbb yg kte buat, baru secipot. T.T wajib upgrade lagi diri.

    love the last para. stay put in the kapal, ika. Allah will make you through it.

    ReplyDelete
  2. hu fahammm! haritu bila ada masalah teringat 'Allah knows'. patutnya that wud calm me down lah kan? tp lagi serabut, sbb niat awal tak betul. taknak Allah tahu. huuu~

    tapi Allah tu Maha Pemurah, in ur case, inshaAllah, kalau diredhai Allah, mmg takkan sekadar accordingly lah kan? ^_^ sbb kalau skdr accordingly sampai kiamat takkan dpt redha Dia. huuuu~

    ReplyDelete
  3. moga allah bantu.. huhuu sori2 x peka...

    ReplyDelete
  4. I like the type senang part, so that we appear to be okay. hehe..

    ReplyDelete
  5. huaa.. 4 kali baca, tapi tak dapat figure it out apa2. cuma tgh mengandai yang burst yesterday tu waktu pergi ke surau kah? hu.

    Semoga awak akan sentiasa yakin yang Allah akan sentiasa bantu hambaNya yg 'meminta'.
    - southgate

    ReplyDelete
  6. Salam..atiqah..before this I was just silent reader.. tapi hr ni tergerak nak tulis sesuatu kat ruangan komen ni .. sangat impressed dengan perkongsian awak dalam blog ni..saya letak blog awak kat bookmark toolbar spy senang nak tgk..Alhamdulillah setiap apa yang awak tulis mampu membangkitkan iman..syukran ya ukhti..jzk..:)

    ReplyDelete
  7. to fadhilah:waalaikumsalam wrbt, jazakillah fr the kind comment ukhti.. segala puji bagi Allah yg melembutkan hati awak, mudah terkesan walau hanya dari blog picisan ini. doakan saya dan kita semua..ni fadhilah usuki ke?kalau bukan, salam perkenalan :)

    ReplyDelete