Thursday, May 19, 2011

Allahu musta'an!

bismillah,

kadang-kadang memberontak, marah, stressed out, sebab rasa tertekan. tambah-tambah lagi, bila kita rasa, semua orang sekeliling kita tak memahami, and they are not doing anything to understand. juga, marah, sebab terbeban sorang-sorang.

kesedihan tu automatik berkurang, bila baca penderitaan orang lain, yang jauh lebih susah dari kita. kanak-kanak palestin, for example. dan agaknya kerana itulah, Allah ceritakan kisah-kisah dalam alquran. yang kalau diperhati sebab penurunan ayatnya, baru faham apa relevannya diceritakan kisah-kisah itu. 

tapi pernah tak terdetik, maryam, ibu nabi 'isa alaihissalam, beliau sorang je yang di uji begitu (melahirkan anak yang tidak punya bapa). nak rujuk sirah pun, tak pernah terjadi lagi. nak luah pada manusia, semua menuduhnya penzina. maka pada Allah sahajalah beliau mengadu dan minta pertolongan. and it was enough, sebab memang sepatutnya cukuplah Allah sahaja, untuk hamba yang beriman. this is not to judge others, tapi muhasabah balik the trying times when I felt so alone, and so angry at the world for not understanding nor listening, bahkan hanya menambahkan lagi serabut di kepala.

anyways, there's a hadith (cp-ed from UZAR),
إن لك من الأجر على قدر نصبك ونفقتك
Ertinya : "Sesungguhnya bagi kamu ganjaran pahala berdasarkan kepada kadar keletihan dan belanja ikhlas kamu" (Riwayat Ad-Dar Qutni dan Al-Hakim).

So despair not, the harder it gets, the more rewards you will obtain, inshaAllah.

semoga dipermudah urusan semua orang, Allahu musta'an!

3 comments:

  1. teringat kak ayu amiza pernah tulis kat fb dia, mafhumnya, "kadang2 kalau kita berjumpa dengan orang yang tak pujuk kita atau takde masa nak layan mood depress kita, itu mungkin kerana Allah suruh dorang pergi jauh2 supaya kita dapat masa alone dengan Dia." sweet kan? :)

    ReplyDelete
  2. " sebab memang sepatutnya cukuplah Allah sahaja, untuk hamba yang beriman. "

    - hamba tak cukup kuat imannya lagi. astaghfirullaaladzim. ='(

    ReplyDelete
  3. farahnur:sweet banget!jzkk sis! :)
    liana:huu ayat itu wasnt dedicated to you. tp takpe, mari sama2 muhasabah? huhu.

    ReplyDelete