Tuesday, May 10, 2011

halal 786

bismillah,

di montreal haritu, liana bawa kami makan di halal786. kata liana, kedai tu terbaik sangat! not knowing what to expect, saya bayangkan kedainya seperti kedai halal biasa. bersih, bau rempah, layout simple sekadar cukup syarat, makanan tipikal indian/pakistan.


masuk sahaja kedai, first impression dah prove tanggapan saya salah. bau sedap, susun atur kedai macam dalam kapal, siap dengan tali-tali besar, navigation wheel, etc. maka saya impressed. juga banyak keratan akhbar yang menampilkan kedai itu di framekan atas dinding.

kami makan agak besarlah juga, ikan (menu ikan sangat mewah di sebelah sini kanada), roti naan, dan daging rendang di kongsi, beberapa mango lassi, nasi briyani for each person masing-masing lapar maka tamak. tapi bila dapat bil, campur tax dan tips, tak sampai pun *0cad untuk 6 orang makan. which is unusually cheap, considering what we had.

portion nasi briyani per person. makan sampai dinner dan bfast esoknya.
ikan talapia
tapi bukan sebab cantik dan murah dan sedap saya suka sangat kedai ni. tapi pembawaan pekerja-pekerja kedainya. kami di sambut dengan salam, diletakkan di bahagian berhijab, pakcik yang sangat-sangat menjaga mata dan pergaulan, adab juga sangat tinggi. dan semua ini masih tak menghalang beliau untuk jadi waiter yang baik.

anak-anaknya juga sangat well trained dan obedient pada si ayah, walau mungkin adab tidak setinggi ayahnya. selang beberapa minit sekali, bagaikan ada jadual, bergilir-gilir mereka akan check on us, "is everything okay sister?", akan fill up air, etc tapi si anak bongsu hanya akan jenguk-jenguk sambil garu kepala dengan muka resah tunggu arahan dari kami, segan nak bertanya agaknya. bila hendak keluar, beratur mereka mengucapkan salam dan terima kasih.

what struck me:
1.walau mereka sangat praktis islam, itu tak menghalang mereka dari buat kerja mereka dengan sangat-sangat ihsan, dan jadi waiter terbaik. walau menjadi waiter mungkin tak nampak pun connection nya dengan menjadi muslim yang baik.
3.our actions do affect others!

ini baru tengok akhlak pakcik, a normal muslim yang praktis, kami dah terkesan begini sekali. kalau tonjolkan akhlak Rasulullah saw gimana sih?

p/s:786 is a numerical representation for bismillah-arrahman-arrahim.

6 comments:

  1. Kak shima nk tanya awak (tp memandangkan fb awk dah deactivatekan, maka dia tanya kte..hehe) nak mintak suggestkan restaurant mana nak makan kat quebec. Kte highly suggest yang ni if dia ke montreal gak :D

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. thanx for the recommendation. will drop by to this restaurant , insya'Allah . sounds good . good luck for your final year and hope you don't have any problem with MARA , so that you can graduate next year , insya'Allah .

    ReplyDelete
  4. salam ukhti~~ ^^

    xtau pula 786 tu makna tu.. wow.. impressed again by the place. ^_^ ana am so glad that korang sume enjoyed sbb kalau x enjoy, uish nnt ana akan rasa guilty tersgt2.. tp alhamdulillah pilihan yg disukai kami semua. =D

    wslm

    ps: rindu kak tiqah =')

    ReplyDelete
  5. eh ala dila, kite dah text abg syakir semua recommendation restaurant. kak shima tak dpt eh? huhuhu. ke number tu landline?alahai, awak, ckp kak shima kita mintak maaf ye. =.=

    liana:i saw it dalam keratan akhbar kat dinding restaurant :) rindu liana jugak! bila compare hospitality liana kat montreal ngn hospitality ana kat ottawa, alahai, keciknya diri rasa. aseef ya ukhti semua kekurangan. huhu

    ReplyDelete
  6. ikan talapia serius nampak sedap ~,~!!

    ReplyDelete