Thursday, May 26, 2011

macam mana I

Bismillah,

dedicated to adik beradik seusrah ku, nak post kat 'sana' tapi dah banyak kali try login tak bulih >,<

Ustaz cerita, akhawat indon sangat strict dengan liqa’ 2 jam mereka. 5 minit buka majlis, 15 minit tilawah, 45 minit pengisian pertama, 45 minit pengisian kedua, dan 10 minit akhbar islami.

Sangat mengejutkan bukan yang itu mencukupi buat mereka? Tak perlu pun berlanjutan hingga 3-4 jam seperti kita. Tu belum masuk qadaya lagi. Mengapa?

Kerana mereka benar-benar menghayati bahawa usrah sebenar adalah selepas tasbih kifarah, sehinggalah next buka majlis. Diri dikuatkan dengan mutabaah yang lengkap. Maka jika telah menyediakan diri untuk usrah selama (24jamx7hari -2jam usrah) 166jam, maka sememangnya liqa’ 2 jam itu tidak akan menyimpang, tidak perlu pada pengisian-pengisian extra, cukup sekadar straight to the point.

Iman tidak berada di tahap kritikal, maka hanya perlu sedikit sahaja boost untuk kembali memenuhkan tangki.

Dan sememangnya, tummuh sepatutnya dah cukup untuk drive us forward. Jika solat terjaga, amal-amal sunat terjaga, mutabaah tidak lompong, mana mungkin kita akan menjadi lembik sehingga kebulur menanti liqa’ untuk memboost iman bukan?

6 comments:

  1. heh, rasa mcm kena blaja pengurusan masa usrah pulak. masa oh masa~

    ReplyDelete
  2. ksyaz:jetlag ke?haha.

    btw, ada juga diperkatakan psl menyentuh mutarabbi kita. kalau tak pernah ctct for the whole week, ms actual liqa' baru nak boost iman, mmg payahler. penatlah kite nak bergendang selama 3-4 jam. maka tips ust, kene ctct atleast 2 kali seminggu, n ctct utk arrange time usrah adalah tidak dikira! hu scary. tapi bila mcm tu, mmg perlu jentik sikit jelah masa liqa', thus cukuplah 2 jam spt dlm silibus. hu.

    ReplyDelete
  3. haha jetlag apa tah ni~ erm, tu la. kalau byk kali xdtg usrah, lagi berganda2 la kena contact ek. huhu. btw, jzkk dear :)

    ReplyDelete
  4. mashaAllah,mantoplah!

    ReplyDelete
  5. to anon:huu ikh/akh indon mmg mantap. ini antara sisi yg mereka sdh memintas kita. we hv a lot to learn frm them i guess

    ReplyDelete