Tuesday, May 31, 2011

macam mana II

bismillah, 

"Tatau macam mana nak tarik adik2? tanyalah kakak2. kadang-kadang tu, dah tanya pun kan?tapi tak jadi jugak. so bila tak menjadi tu, kita pun, 'hmph takpayahla buat'. jihad dengan anfus mende kalau macam tu?

Sepatutnya, kalau tak menjadi, carilah strategi iklan yang gempak-gempak. iklan top, breeze yang hebat-hebat tu, semua ada orang yang pikir strategi nya. yang bangun siang malam pikir strategi. dakwah pun macam tuhlah. macam tuhlah baru namanya berjihad dengan diri (49:15).

ni tidak, duduk jauh dari sumber tarbiyyah, macam mana nak panggil berjihad? and kalau tak berjihad, tak berimanla ye dok? boleh panggil muslim je. sebab ayat 15 tu pakai innama, hanyasanya. hanya dan hanya jika kalau kamu ada ciri sekian-sekian ini(refer ayat), barulah kamu mu'min"-UQS

duduk dekat-dekat, rapat-rapat dengan tarbiyyah. walau di waktu cuti summer, walau di waktu exam. biar senang hendak menerima seruan jihad dari naqib/ah, supaya boleh berjihad maka boleh dapat status mu'min di sisi Allah. inshaAllah.

kenapa tak boleh berjauhan dari tarbiyyah? "duk jauh, macam mana nak dapat tarbiyyah dari nabi? tak ditarbiyyah, not connected, hati jadi keraslah! takde lah tenaga nak jihad, power source nye takde."

"kena connect dengan 'madinah!' tak boleh sorang2!jangan jadi orang badwi(refer ayat)!"

semua yang dalam quote, adalah dari UQS, ketika membedah 49:14 onwards, ayat tentang a'rab/orang badwi.

3 comments:

  1. harini dapat pencerahan dari kak aisyah cerita pasal kisah orang badwi n sifat2 dia.. hu rasa sangat 'ouchhh'

    uQs stands for?

    ReplyDelete
  2. ok maybe patut tulis UQY? heh.

    wah jumpa k aisyah kat mana?awak tidur ansar kah?

    ReplyDelete
  3. ler. makcik ni tak tido lg rupanyer. awat tak balas msg. wuwu..abes kredit ek? online je dr td tp just tak on skype..ngehh...

    k aisyah kat msjid syakirin, KLCC.. hehe..
    tak gi ansar pun..
    nak gi kampung putrajaya esok tak? =)

    ReplyDelete