Monday, June 20, 2011

gardening

bismillah,

ada benda yang kita tak suka buat. gardening, contohnya. tapi sebenarnya its not gardening that we don't like. it's having to do weeding once a week, and having to water the plants right after subuh when there's no sunlight (ummi's tips) everyday, and having to tukar air pasu every week, and other chores that we must do when we start planting plants.

betul tak?

tapi bila tengok pokok berbunga lebat, daun warna-warni merimbun cantik, cili padi dan kacang panjang berbuah dengan suburnya tak payah beli di pasar lagi dah, sejuk hati tengok. macam baru faham kenapa ummi sangat suka gardening, dan sanggup berkeringat setiap hujung minggu mengerjakan pokok-pokoknya. baru ada motivation untuk turut sama menanam/menjaga pokok.


bunga fav budak comot yg plg disygi

KH rahmat pernah kata, semua orang boleh berdakwah, tapi tak semua orang bisa cintakan dakwah. betulkan? its not that kita tak suka dakwah tu tanpa sebab. tapi sebab the things that come with it. perlu berkenalan walau anda jenis yang berat mulut, perlu follow up walau anda jenis tak reti nak keep in touch, people watch you all the time sedangkan anda paling tidak suka spotlight dan lebih suka lay low, orang mengata, dsb (you get the idea, the list goes on).

tapi, Allah dah bagi gambaran visual dah apa hasilnya nanti. dipan-dipan yang mewah, minuman dari gelas kaca, air sungai yang mengalir di bawah, bidadari bermata jeli, etc. maka seharusnya boleh faham kenapa orang lain bermati-matian buat dakwah.

seharusnya, ada lah motivation untuk jadi orang yang kita bukan (mulut ramah, contacts tersusun, etc). apakah tidak cukup janji-janji Allah itu untuk motivate kita?

p/s:and yes, motivation kita seharusnya hanya syurga dan hanya redha Allah, bukannya mutarabbi yang hebat, kenalan yang ramai, dan sebagainya. kalau tak, sia-sia seperti Quzman dalam Uhud. 

post disergah bilhikmah, "tikah awak datang sini untuk jadi kakak, jangan nak pandai berlakon jadi adik"

3 comments:

  1. salam.

    like this post (n.n)
    sebab ada pasal gardening! teehee..

    thank you mucho for this peringatan! ^^
    i totally agree with tak semua cintakan dakwah, because of the things that come with it.
    tapi semua tula yang manis sebenarnya kan. huu.

    -syaimaa'-

    ReplyDelete
  2. part

    'jangan berlakon jadi adik'

    gulp!

    baru faham kenapa dari dulu lagi kakak2, pakcik2 bila berdaurah suka sangat bercerita mengenai analogi.. pasal kena gosok gigi la etc.. ada satu kali tu selak2 ayat-ayat cinta .. adela terbaca ayat satu ni cakap pasal perumpamaan. n mmg ada jumpa few other ayat pun Allah mmg suka buat perumpamaan. n i realize that by giving analogies as examples will show to us how the things are related and applicable. lagi terasa dekat dgn hatin mudah lagi nak faham dgn hati(insha Allah) sbb benda2 tu just around us. just like how Allah use nyamuk as one of the analogy..

    ReplyDelete