Monday, June 27, 2011

muhasabah?

bismillah,

alhamdulillah, baru ni berkesempatan bersama dengan dua orang penting dalam hidup saya, secara berturut-turut. session one to one yang paling lama saya pernah dapat!

semasa sesi driving bersama kakak A yang agak panjang, saya beranikan diri tanya pada si kakak, apa strength dan weakness saya, kerana dia telah membesarkan saya sejak 2009. to which she replied, "awak rasa apa?" dan dia teruskan dengan soalan-soalan provocative, yang membuatkan saya menjawab soalan saya sendiri. cuma dia akhirnya menyimpulkan dengan sebuah lagi soalan, "apa yang kakak-kakak suggest untuk buat, selalu awak buat tak?"

soalan yang sangat menDUSH. bukan sahaja sang kakak sedang memberi hint apa yang saya perlu betulkan, tetapi it also applies to the question I just asked her. kalaulah muhasabah macam mana sekalipun, tanpa tindakan susulan, tak berguna! dush3.

kemudian, mensuprisekan kakak B dengan kehadiran saya pula. kami curhat dan dia menasihati saya dengan sangat panjang, tapi antara isinya, dia quote ustaz hasanuddin, menghukum diri sendiri semasa muhasabah adalah tidak cukup. maybe kita rasa kita dah baik dah, sebab asyik rasa guilty bila buat salah, and sedar je kesalahan itu. tapi tidak cukup sekadar muhasabah dan menghukum diri! tidak boleh complacent di situ. sebab perlu bring it to another level, ie act upon apa yang di muhasabahkan!
lets walk our talk thoughts! muhammad daniel, 3yo

kedua-dua kakak memberi point yang sama kan? pasti bukan kebetulan, kerana semua ditakdirkan. oh agak jelas di situ, dari Allah jualah semua tarbiyyah ini.

No comments:

Post a Comment