Wednesday, July 13, 2011

bahagi kerja

bismillah,

usai meng-assign tugas, dia berpesan, "delegate tau kerja, panggil fulanah A fulanah B buat sekali. jangan buat sorang-sorang plak!"

"adik-adik negara X tu ramaiii, kerah adik-adik tu" kata seorang kakak kepada mas'ulah negara X.

Kerja-kerja di jalan ini, tak mungkin kamu dapat handle sorang-sorang. tak mungkin. kalau paksa juga, patah 8 tulang kamu nanti. jangan sebab kamu tak percayakan akhawat lain, kamu buat sendiri-sendiri.


kamu mampu melakukannya selama ini pun kerana Allah yang tolong. kamu taknak pass kerja pada yang lain takut kerja tak berjalan, adakah sebab kamu tak percaya Allah akan tolong dia juga? kalau ukhti lain buat, Allah takkan tolong dia? hei Allah itu Tuhan semualah. riak serta takabbur apa yang buat kamu rasa Allah tolong kamu seorang je?

iya, sesetengah orang memang sering culas kerjanya. tak mengapalah, kita guide dia. kita yakin Allah akan tolong Dia, kita pun tolonglah sekali. itu proses pembelajaran, proses tarbiyyah untuk ukhti itu. kita nak dia masuk syurga sama-sama kan?

tarbiyyah untuk kita juga. tarbiyyah apa? tarbiyyah komunikasi.

tanya A, "what lesson did you learn today?"
jawab B, "bukak mulut, cerita. tapi..."
A:haih ada 'tapi' lagi? so tak belajar apa-apa lah ni?"
B: >,<

AMAL JAMA'IE adalah antara ciri jalan ini. Amal jama'ie, kerja yang dibuat beramai-ramai. and it is called that for a reason.

“Seungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya dalam satu saf seolah-olah satu binaan yang tersusun kukuh” (Surah as-Soff: 4)

7 comments:

  1. salam.
    ya benerr.
    amal jama'ie.
    awal2 dulu pun tak reti delegate tugas.
    tapi lama2, belajar sikit2 cane nak delegate.
    sampai sekarang pun masih belajar dan terus belajar :)

    wallahua'lam

    syaimaa': kasut nt yg hitam bertali kan? ehehehe
    ^_^v

    ReplyDelete
  2. syaimaa':fuhh hebatnya observation nt! mashaAllah~ =) yup kena belajar jugak. bolot sorang, tu jahiliyyah namanya. hu~

    ReplyDelete
  3. akk..update laaa :):):)
    ramadhan kareem :D

    ReplyDelete
  4. salam alaik.
    this, I think, is one of my biggest weaknesses.
    sangat tak reti nak delegate kerja, so end up sorang-sorang buat kerja, even now.

    on personal account,
    kadang-kadang terasa macam kerja yang ada sikit dan senang je, so tak perlu nak delegate, buat sendiri pun boleh, dan tak perlu susahkan orang.
    kadang-kadang terasa macam diri dipertanggungjawabkan, maka takut kalau tugas tak disempurnakan, nanti akan dipersoalkan, baik oleh ketua juga risau dipersoalkan kat sana tentang amanah yang tak dilaksanakan, but then again, sangat agree dengan what you've said. tak percaya kat orang lain ke. memang zapp gak la terkena kat situ.
    dan terkadang, dan worst, I think, terasa macam sort of puas (I'm not sure if this is the right adjective to describe that feeling), bila terasa boleh buat (benda2 senang la). the sense of independence. but then, kita tetap dependent pada Allah. maka, tak valid perasaan tu, dan sangat salah, cuz to me rasanya macam riak/takabbur/ujub etc etc. (dah lupa apa individual meaning of them, dan apa beza. huhu.)

    these are my personal accounts, dan indeed, banyak kena belajar lagi. sebelum ni berlaku insiden2 yang membuatkan banyak reflect on diri sendiri.

    thanks for the post. meng-zapp kan hati yg tengah kering.

    ReplyDelete
  5. hueee. taktau kenapa tiba-tiba terbaca lagi sekali entry ni padahal dah pernah baca. Allah bawak datang sini and suruh baca lagi sekali. tapi bila baca this time, lepas buat program sendiri. baru dapat faham dan rasa sendiri apa yang awak nak sampaikan. huuu. jzkk for the sharing!

    ReplyDelete
  6. DISCLAIMER:tulisan dalam post ni kebanyakannya merupakan nasihat seorang murabbiah kepada mutarabbinya. bukan kata2 saya. hu~

    to sabirah:inshaAllah one day, sedang usahakan. ayat takmau kuar :/ jzkk tanya! :)

    ReplyDelete
  7. *apa yang awak nak sampaikan dalam post ni.

    faham je yang ni sebenarnya kata2 seorang murabbiah kepada mutarabbinya ;)

    ReplyDelete