Sunday, July 3, 2011

jungle trekking

bismillah,

dulu, asal ada mukhayyam sahaja, A akan menangis bersedih tak mahu pergi. dan ketika jungle trekking, dialah yang akan berada di belakang sekali, di iringi teman atau fasi yang memberi motivasi supaya dia habiskan trekking/daki gunung/lain-lain.

malah bila kami berjauhan, went separate ways, dia akan tetap contact aku di saat-saat ada mukhayyam yang dia di mestikan hadir, mengadu betapa dia tak nak pergi, tapi ofcourselah diwajibkan pergi demi memenuhi muwasofat yang 10.

berkawad/camping/trekking/daki gunung was a jihad for her. it really was. dia pernah kata pada dirinya, jika benar cinta kan palestin, dan mahu berjihad di sana, perlu paksa pergi, demi latihan qawiyyuljismi.

saya pula polar opposite, memang suka aktiviti sebegini semenjak diperkenalkan dengannya.

enough of background stories. setelah lebih 6 tahun, kami jungle trekking bersama lagi alhamdulillah. baru ini, dia yang lead di hadapan. dengan berkaki ayam, sangat pantas dan sangat licik di dalam hutan, aku yang terpaksa keep up dengan dia. river crossing juga selamba dengan lajunya, aku yang terkial-kial mendapatkan keseimbangan.

at that point, apa yang aku fikirkan hanyalah: ya Allah betapa dia telah dewasa! dan tarbiyyahlah yang mendewasakan beliau! she is now a different person, setelah melalui jalan ini. segala puji bagi Allah.

dia dah berubah kerana jalan ini. kau pula bila?

5 comments:

  1. sape tuuu. hehe. btw, betul.

    teringin juga nak berubah begitu, tp kalau kesihatan tak diizinkan camne eh?

    alasan lagiii T____T

    ReplyDelete
  2. ksyaz:org yg tak bc blog ni. sbb tu leh puji. haha!
    n hu alasan mmg tak patut jd penghalang, tp maybe boleh focus dulu on other areas yg memerlukan perhatian juga? :) wallahua'lam.

    btw baca ni, maybe related: http://albazrah.blogspot.com/2011/07/turki-3.html

    ReplyDelete
  3. adekah tempat yang same awk berjunggle trekking dgn aminah kamilen? :)
    sebab jumpe gambar yg samee kat blog dia.hehe.

    *waah,kuaat otot-otot! :D

    ReplyDelete
  4. hajar:tempat dan tarikh dan masa yang sama =p. dunia ini kecil aje. baru je tanya dia psl awak waktu tu. :)

    ReplyDelete
  5. alaaaaa atiqah..cgu dah baca dah blog nt..tiada rahsia..apepun x pe klu nk puji cg..hahaha.. *abaikan..

    ReplyDelete