Friday, August 19, 2011

aku&IM

bismillah,

alhamdulillah, baru ini selesai baca 'Aku dan IkhwanulMuslimin' tulisan syeikh yusuf qardhawi. Mula-mula reluctant nak beli/baca buku tu, sebab ingatkan it would be on politics. kurang berminat. tapi seorang ukhti bersungguh-sungguh nak juga saya baca, maka dia pinjamkan buku miliknya. *jzkk!

rupanya buku tu tulisan syeikh yusuf qardhawi yang sangat personal, menceritakan apa yang dia lalui semasa dia bersama IM. sangat best alhamdulillah! terasa betapa beliau menulis dari hati.

antara bab yang paling mengesankan, ialah bila dia listkan bagaimana tarbiyyah telah mengubah dirinya.

yusuf qardhawi ni adalah seorang guru agama, dan dia sangat disukai kerana sering berjaya menyentuh hati orang ramai. tapi tarbiyyah telah merubah dirinya, untuk tidak sekadar menjadi guru agama, tidak sekadar menyentuh hati orang dan buat orang menangis bila berbicara tentang mati, etc. tapi membentuk mereka menjadi individu muslim, seterusnya mereka pula akan bersama dengan tarbiyyah. kerana tarbiyyah itu, sifatnya mengubah!

ini membuatkan aku reflect diri sekejap. adakah selama ini aku benar-benar men'tarbiyyah' mutarabbiku, atau hanya syok sendiri tidak berjaya membawa mereka ke mana-mana. huk.

maka jom tanya diri sendiri(untuk yang sudah punya usrah dan claim dia berada di dalam tarbiyyah), bagaimana tarbiyyah telah mengubah kita? apa erti kita join usrah dan tarbiyyah?


it can be as simple as, tarbiyyah telah berjaya membuatkan aku konfiden drive ke tempat-tempat tak dikenali walau tanpa gps. atau lebih banyak bercakap untuk berkenalan walau lebih suka duduk diam sorang-sorang. and it can be as complicated as contoh yusuf qardhawi tadi.

mesti kena ada juga, kerana tarbiyyah itu, sifatnya mengubah! jom-jom muhasabah?

1 comment:

  1. mumtaz! mashaAllah. huu. selalu cakap pasal buku maza ya'ni je. kena jugak sentuh apa ertinya kita join tarbiyyah dah usrah kan. and the answer can be as easy as "tarbiyyah lah yang telah memberikan kehidupan kepadaku". senang-senang je nak cakap camtu. tapi the thing is, bagaimana tarbiyyah telah mengubah kita? something which i definitely have to muhasabah. huuu. jazakillah for the call to muhasabah <3

    ReplyDelete