Sunday, September 4, 2011

kubur :(

bismillah, Dalam perjalanan pulang dari a trip baru-baru ini, tempat duduk kami sekeluarga terpisah.

Tempat dudukku, di sebelah kiri, adalah seorang pakcik berserban. Tua, umur datukku mungkin. Nampak sahaja aku dia terus sound, "kalau dapat tukar tempat dengan lelaki best jugak ya". To which i replied, "Jangan risau pakcik. saya pun nak tukar. Kejap ya saya cari adik2 lelaki saya". Suffice to say, I wasn't able to switch places with any of my brothers. Maka I started to feel so unwelcomed duduk di situ, dan dah mula resah.

To make things worse, di sebelah kananku pula adalah seorang obese. Dia memakan separuh dari tempat dudukku. Dan orang depan pula, recline habis seatnya (exaggeration alert). Kemudian bila masa makan tiba, I had to turunkan meja lipat, maka bertambah sempit ruang yang sedia ada sempit.

I started panicking. Kepala pening, loya, sesak nafas, semua ada. Serious rasa macam nak menangis. and waktu tu, hanya satu terfikir. Adakah ini kafarah dosa dari Allah? Istighfar banyak-banyak, dan rasa nak bangun there and then untuk pergi minta ampun kat ummi, who was sitting many many rows behind me. But i couldn't get up, pakcik sebelah tengah makan.

Udara di rasakan semakin stuffy. I felt like calling one of the staffs for help, mana tahu ada pil yang boleh atasi what I was feeling. Atau kalau boleh nak minta dia buka sikit tingkap >,< Tapi tetap cuba memujuk diri, berulang-ulang bisik kat diri sendiri, "sabar, sikit je lagi. jangan mengada sangat. sabar." and at that time it wasn't even one-eighth of the journey yet.

Couldn't help but teringat azab kubur. Doa tak putus please please don't make my kubur this small. And doa juga kalau boleh taknak masuk kubur langsung. Can't imagine having to wait for Allah knows how many years in a very small and tight space.
Nabi yunus dalam perut ikan nun. Pasti sangat seram juga!


























Aku dah makin tak senang duduk. Macam acrobat dah cuba berbagai posisi duduk supaya lebih selesa. In the end I tried sitting on my knees, supaya paras hidung lebih tinggi, and kononnya could breathe easier. But I think it only worked due to psychological reasons. And I end up not eating at all, except for few slices of fruits and one glass of water. I had to force myself because that was my sahur.

I was fidgeting the whole journey, sambil berdoa dijauhkan azab kubur. Tengok jam dan tempoh perjalanan yang tinggal setiap beberapa minit. Akhirnya bila dah halfway, congratulate diri sendiri, dan bangun pujuk abang untuk tukar tempat, the only family member who got a better seat. But his legs are longer than mine kat tempat dia pun dah sempit, mana mungkin nak pindah ke tempat yang lagi sempit.

Waktu tu serious insaf, takut sangat nak buat dosa, sebab nanti kubur lagi sempit sampai boleh crush our tulang rusuks together, so nanti lagi tak boleh bernafas? Hu.

Tapi manusia cepat lupa. sampai destinasi mengadu kat semua orang lepas tu lupa.

p/s: Nervous.

3 comments:

  1. >.< pernah ada perasaan macam tu, tapi tak terfikir langsung about kubur. *rugi rugi rugi*
    Semoga perjalanan akan datang ni lebih baik utk awak. :') long long journey, dan boleh buat long long dua <3
    Kirim salam sayang bumi Ottawa terchenta. hueh T.T

    ReplyDelete
  2. how can u relate those accidents with grave situation? oh SubhanAllah . Allah gives you such a good brain to relate all these things together . BarakAllahu fiki .

    ReplyDelete
  3. to dila: jazakillah atas doa! alhamdulillah semua flight sgt okay!
    to fuzzree:keyword dua-dua incident->sempit. all praise and credit goes to Allah.

    ReplyDelete