Sunday, November 27, 2011

bismillah,


Selagi terdaya maka wajiblah umat Islam memberikan pertolongan sesama Islam walaupun berlainan tempat tinggal dan negara.

Para ‘ulama dan a’immah (Imam) Islam seluruhnya sepakat menegaskan, sekiranya berlaku masalah untuk membebaskan tawanan atau memberi pertolongan kepada yang lemah yang teraniaya daripada orang-orang Islam tetapi masalah ini telah diabaikan dan ditinggalkan begitu sahaja maka sekalian Muslimin telah melakukan angkara murka dan dosa besar.

Abu Bakar bin Al—’Arabi berkata: Sekiranya ada di antara kaum Muslimin ditawan atau pun lemah maka wajib dihulurkan tangan pertolongan untuk membebaskan mereka, wajib dikorbankan habis—habisan, kita mesti tampil keluar menyatukan suara dan mengembelingkan tenaga sekiranya bilangan cukup atau pun membelanjakan harta kekayaan demi membebaskan mereka, biar jangan tertinggal sesen pun di dalam kocek.

dari buku fiqh sirah (download di --->),
pengajaran dari kisah hijrah.

3 comments:

 1. Salam

  Boleh tak perjelaskan apa jenis pertolongan yang kita WAJIB beri kepada mereka yang ditawan? Cukupkah sekadar doa ataupun wang?

  Bagaimana dengan sahabat-sahabat kita, ahli keluarga kita yang ditimpa pelbagai masalah dan kita ada KEUPAYAAN untuk membantu mereka, bukankah kita patut membantu mereka juga?

  Bukankah kita sesama muslims brothers dan sisters, jika begitu, mengapa kita tidak ambik endah tentang sahabat2 kita. Mungkin mereka ada masalah kewangan? Kita kena bantu mereka. Mungkin mereka ada masalah lain? Kita kena bantu mereka, elevate their problems.

  Bukan untuk merendahkan keseksaan yang dialami oleh umat2 Islam di Palestine di Afrika dan sebagainya. I understand, we should be concern with them. It just doesn't make any sense that we CARE and THINK so much about the people in Palestine and Africa until we don't even know that our muslims friends are considering SUICIDE because of internal problems. It doesn't make any sense right? Please comment. Syukran.

  ReplyDelete
 2. wsalam,
  jawapan:
  http://almuhandisi.wordpress.com/2011/12/11/nak-ikan/

  ReplyDelete
 3. Salam.

  The answer provided by the link is not good enough for me. But nvm, I understand that you don't have the capacity to answer the question to the level I wanted. Peace.

  ReplyDelete