Thursday, January 12, 2012

bulan jatuh ke riba

bismillah,

"no one asks to be tested. tapi Allah bagi. Allah bagi peluang, untuk hapus dosa / increase our faith. Macam bulan jatuh ke riba! Make full use of the opportunity.

We are going through it already. Takleh nak kata apa dah. It's best to just use this opportunity to become closer to Allah. Semua orang dah break down. Dah menangis, dah segalanya. Kalau tak redha, tak sabar, tak improve, tak dapat apalah. Penat keluar air mata je. Kan rugi? Make something out of it."

Nasihat okaasan berulang-ulang, tentang prinsip yang beliau pegang penuh.

It struck me how she can describe the ujian as 'bulan jatuh ke riba'.

Orang lain dah manfaatkan ujian, kita bila lagi?

May Allah make us better mu'mins inshaAllah! :)

p/s: Bayar beribu untuk sekeping kertas. =.= Kalau ada khilafah mesti tak perlu bayar merapik-rapik untuk dokumen entah apa-apa kan? eg:visa masuk negara. sebab semua negara KITA yang punya!

3 comments:

  1. ya ukhti,
    semakin Allah bagi kefahaman, semakin diberi iman, semakin tinggi ujian.

    kuatkan kesabaran, moga Allah kurniakan kekuatan.

    dan moga kita terjadi dalam kalangan orang-orang yang beruntung.

    Kemenangan itu pasti. berdoalah kita tergolong dalam golongan yang memenangkan.

    anything it is back to Allah.

    dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya),Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

    65:2-3


    hari2 kita baca dalam mathurat sebelum doa rabitah(if sblum ni baca tak rasa ape2, maybe after this can baca dgn more feeling),

    wa tarzuqu man tasya..bighoiri hisab..

    Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya.

    mungkin rezeki kali ni tak nampak dalam bentuk material. tapi rezeki Allah kurniakan to boost iman, melimpah ganda. rahmat Ilahi tu luas. mesti He took away something because He wants to give you something BETTER!

    p/s: ujian kesempitan, sbnrnya lebih baik dari ujian kelapangan dan kerehatan.. lebih mudah untuk ingat Allah, n be strong berbanding ujian kesenangan. grab the chance!!

    at the end of the day, merasa tenang dgn segala yg ada membuahkan damai di jiwa walaupun dikala situasi yg begitu serabut. moga Allah mengurniakan rasa itu padamu.

    ReplyDelete
  2. mashaAllah, liana suka sgt apa yg mak kak tiqah cakap. benar sungguh!! break down, air mata dan segala2nya dah kita lakukan but what about our actions to make use of it instead? SubhanAllah. astaghfirulla got to be stronger and better!!

    Aminn.

    wslm

    ReplyDelete