Tuesday, January 24, 2012

of tafsir annas

bismillah,

"jika satu perkataan boleh merubah, apatah lagi beribu-ribu ayat
jika satu tamparan boleh melumpuhkan, apatah lagi berjuta hentakan." dari sini.

kagum kan? satu surah yang pendek dan mapan, betapa ia mengandung maksud yang sangaaat dalam dan powerful! betapa surah yang kita hafal sejak pandai bercakap ni, sangaaat praktikal! wah!

jika surah sependek annas boleh buat kita rasa terkejut dan enlightened dan best sangat sampai nak muhasabah, apatah lagi dengan berpuluh-puluh surah lain dalam juz 'amma. ok ok, dan juz-juz lain dalam quran juga. kita baby steps okay? sabar ^_^.

ada banyak lagi surah-surah pendek, yang kita KENA tahu apa Allah nak sampaikan. stay tuned. dengan usrah masing-masing.

oh ya. syaitan itu. bukan syaitan jin sahaja ya. ada syaitan manusia juga. dalam kita berlindung diri dari syaitan jin dengan weapon tak tinggal solat dengan weapon cuba jemaah setiap waktu dengan weapon cuba qiam setiap minggu, kena beringat untuk jauhi syaitan manusia juga :)

teringat ada sister kata, kalau kita di dengarkan dengan bahan-bahan yang sama berulang kali, ada lah sebab nya tu, yang Allah dan murabbi kita lebih tahu. tak hadam lagi ke kot mesej sebenar dari tajuk tu? ;) jom berlapang dada. it doesn't hurt aite?

1 comment: