Wednesday, January 18, 2012

tummuhatuna

Bismillah,

Dream with me,
Of a tomorrow that’s coming,
And if it doesn’t come,
We’ll bring it ourselves.

We’ll stride upon this path,
Our many footsteps will lead us to our dream.
Dream with me,
Of a tomorrow that’s coming,
And if it doesn’t come,
We’ll bring it ourselves.

We’ll stride upon this path,
Our many footsteps will lead us to our dream.
No matter how many times we fall,
We’ll be able to rise again,
Find the way through, challenge and defy the dark clouds,
We’ll find our night transformed into a thousand days,
Only if we dream.

Dream with me my friend,
Our footsteps will shorten the distance
I care about my innocent dream
Whatever it may be
It will stand beside us

No matter how long our journey becomes
Even if we become lost, my friend,
Our reunion will rally us toward our dream,
Towards our dream,
Towards our dream,
Towards our dream.
Only if we dream.




Awak, jomlah bermimpi. Jom pasang impian besar-besar. Hanya dengan impian besar, kita akan sanggup korbankan anak-anak macam pakcik saat ke 15 dalam video di atas. Hanya dengan misi yang jelas, akan boleh menangis bila dah tak punya anak untuk dikorbankan macam khansa radhiallahu'anha.

Nak mimpi besar apa, you may ask.

Awak tak teringin ke, nak jadi individu muslim? Jadi apa-apa, tetap ingat Allah. Nak buat apa, semua sebab cinta Allah. Tak nak ke, tengok semua kawan-kawan kita join tarbiyyah. Nak tak, tengok semua orang yang kita kenal mendirikan baitul muslim, dan bukan sekadar another rumah tangga. Nak tengok tak, semua orang sekeliling kita, kenal mahupun tidak, mengamalkan islam. Nak tengok negara ini, pemimpin-pemimpinnya mengamalkan islam.

Imagine, best tak best kalau dapat pemimpin yang imamkan solat semua rakyat, melayu, cina, india, arab, algerian, african japanese, korean, dll, di stadium yang luas. Setiap minggu boleh dengar, apa mesej yang dia nak kita dapat dari khutbah-khutbah jumaat beliau.


Imagine, best tak best, kalau kita ada mat saleh bagi kita dirty look je, terus ada pemimpin tu hantar batalion tentera tanya si kafir itu apa masalah dia. Dan imagine, best tak best, kalau suatu hari nanti, satu bumi ini sujud bersama-sama kepada Allah. oh sungguh harmoni. Dan kemudian, Allah kata pada kita, fadkhulifi'ibadi, wadkhuli jannati. Best tak cita-cita dan impian ni? Lagi best kan dari impian nak ke Venice dan Banff?

Lagi terbaik kan dari impian kenduri kahwin macam dalam fairyland? 

It's not impossible. It's not something abstract that we don't see ways to achieve it. It's doable. Dan caranya telah terbentang, dari sirah. Ingat lagi sejarah kita dari ISK?

Tarbiyyah, inilah jalan kita. Jom bermimpi besar, adik-adikku.
We’ll stride upon this path,
Our many footsteps will lead us to our dream.
Dream with me my friend,
Our footsteps will shorten the distance.

P/s: Apa mimpi besar anda? Jom share, untuk sama-sama besarkan lagi mimpi-mimpi kita.

1 comment: