Tuesday, April 17, 2012

abu ayyub al-ansori

bismillah

-kisah beliau potray ciri bermanfaat utk org lain dgn sangat perfectnya.

1.
-org Ansar sgt comel, excited tunggu Rasulullah saw sampai madinah, padahal ada yang tak pernah jumpa pun dengan nabi
-Allah pilih abu ayyub, terus dia jadi sangat hospitable angkat brg2 etc.
-rumah 2 tingkat; abu ayyubdan isteri tidur di atas, Rasulullah di bawah. abu ayyub kata kepada isterinya, what’s wrong with us? takut block wahyu, therefore jalan kat hujung bilik, tak tidur ‘atas’ Rasulullah
-the next day ckp kat Rasulullah saw tak selesa. nabi kata takpe, dia akan terima ramai tetamu, lagi senang if duduk bawah.
-later ada air tumpah, rumah dibuat of clay. cepat2 lap dengan the only selimut yg dia ada. the next day ckp lg kat nabi, tak selesa, risau if jadi pape. nabi kata ok.

2. another kisah that emphasizes ciri bermanfaat
-panas, abu bakar tgh jln ngn umar. tanya asal jln2 kat luar? lapar, tgh cari mknn. out of the blue, Rasulullah muncul, tanya nak pergi mana panas2? RA ckp dia pun sgt lapar. tapi ada idea. jom ikut. pergi rumah abu ayyub. tunjuk yg Rasulullah percaya kat abu ayyub, can be counted on. rupanya abu ayub ni mmg everyday akan sediakan makanan utk RA, takkan mkn selagi RA belum makan, n dia makan saki baki je.
-waktu the 3 sampai, abu ayub kat ladang kurma tgh kerja. abu ayub pelik tanya asl dtg time ni.
-Ra ckp lapar, dia terus sembelih kambing, suruh wife dia masak.
-3 ni very happy, nabi terus doa, n ajar suruh bc bismillah before makan n after habis bc doa.
-living example of apa logam yg kamu ada, sumbangkanlah. masak utk usrah ke apa.
-dan perlu bermanfaat untuk orang bukan pada waktu yg convenient dengan kita je, tapi setiap masa!

-Aby ayyub tak pernah tak join perang unless ada perang lain yang simultaneous.
-abu ayyub sedar dia dipilih as someone yg sgt special bila unta berhenti dpn rumah dia, so dia grab n betul2 berjuang keluarkan apa yg dia ada atas jalan ni

3.
-perang constantinople, dah tua, limping, takleh buat apa. zaid bin muawiyah tanya, is there anything i can do for u? kalau org lain, dah nak mati, ada make a wish foundation tu, nak jumpa obama etc. tapi abu ayyub, suruh muslims penetrate constantinople as far as possible, dan tanam dia kat sana. dia taknak mati di tepi, taknak miss perang, walaupun dah tua n dah lumpuh!
-so bwk lah jenazah abu ayyub, tanam di sana. n till now ada lg masjid abu ayyub kat sana. abu ayyub bermanfaat walaupun dah nak mati, utk motivate org pergi conquer sampai betul hujung! bukan sekadar lepas batuk kat tangga je.

nota penyampaian seorang adik. semoga bermanfaat.
sekali-sekala, entry bullet points sahaja. wasilah kan pelbagai?

4 comments:

  1. sye bru je share ini dgn adik2 hari tu! pastu ternampak awk nyer post pasal abu ayyub :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ukhuwwah = sync-ed brainwaves :D

      Delete
    2. like like like. pimpin sye ke syurgaNya sama2 yuk ;)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete