Friday, October 19, 2012

the unspoken words

"If you believe people are lazy and incapable of thinking for themselves, you will most likely manage them in a way that is consistent with these assumptions (e.g. watch over their shoulders, etc).

This behavior can cause your subordinates to feel that they really have no responsibility in their job, which could lead them to work hard only when you are watching them closely.
A self-fulfilling prophecy is thus set in motion, and your view of human nature is confirmed" ! -pakcik osland, kolb, rubin, turner.
credit: google
Atau dalam bahasa mudah, kita ada preconceived ideas tentang orang, bahawa dia tak boleh buat kerja, etc. Dia rasa tidak berguna. Dia pun jadi malas. Dan kita pun jadi, "haa kan betul. Dia ni memang tak boleh bagi masuliyah (tanggungjawab)!"

***kisah benar kesan-kesan preconceived ideas***
1. A: "for such a long time, ada satu anasir yg keep on passing judgements about us..
and for such a long time juga, amal adalah berdasarkan that anasir's judgements of our capabilities etc
and for such a long time, anasir itu sgt tak yakin dgn kami, atas sebab yang xdela berasas mana pun sebenarnya
so we have been living, believing that we are what that anasir thinks we are
and lama2 benda tu sebati lah.. and lama2 memangla rasa diri ni weng je
padahal x weng pun sbnrnye
mcm living with an abuser plak kan
makes u think lowly of urself.

isk2 padahal jalan yg sgt mulia yg jadikan umar si samseng jalanan tu hebattt alhamdulillah
pastu after all that, mcm byk muhasabah jugalah
adakah ive been doing the same to my mad'us
sampai mrk x berkembang
huhu which is another scary thought

but itulah, as u said
punca dia, what is in the heart and mind jugak kot
jd cmtu sbb rasa cmtu
so kene kawal ape yg rasa dr hati

the person pun kena usaha
n kte yg mcm da tersilap kena usaha jugakla
somehow teringat dalam majmuk rasail pasal sistem usrah
which says that kalau nak tegur, bukan dgn cara kita rasa kita lagi bagus
dan tegur in a way yang sebelum, semasa n selepas tegur tu perasaan kte thadap dia tetaplah kasih dan syg, bukannya perasaan2 lain
huhu
who knew that 'teguran' could also be mindsets/unspoken judgements"

B: huuuuu
tu lah, sbb ikut emosi, dan bukannye fikrah, teguran sllunye unspoken judgements

A: "x apelah whats done is done
istighfarlah jom~
huu"
***

***tentang preconceived ideas, dari Quran***
2. kata nabi ya'kub kepada anak-anaknya: bagaimana aku akan mempercayakannya (bunyamin) kepadamu, seperti aku telah mempercayakan saudaranya (yusuf) kepada kamu dahulu? maka Allah adalah penjaga terbaik dan Dia Maha Penyayang di antara para penyayang.  12 : 64

"Nabi yaakub bukan tak nak percaya anak-anak dia, tapi tanya, BAGAIMANA nak percaya? Tiada judgement, redha, walau anak-anak dulu pernah break his trust, dan buat salah. Jangan asyik bring with us apa orang buat pada kita. No, jadilah seperti nabi yaakub! ingat, tetapi tidak berdendam, tidak hold judgement, ingat hanya untuk ambil kira untuk future dan jadi sempadan. TAK BOLEH ADA PRECONCEIVED IDEAS!
***

***tentang preconceived ideas, dari Rasulullah saw***
3. Sabar atas kerenah manusia,
كان مخالطًا الناس ويصبر على أذاهم، خير من المسلم الذي لا يخالط الناس ولا يصبر على أذاهمم
“Seorang Muslim apabila dia menggauli manusia, dan bersabar dengan kerenah atau ragam mereka, adalah lebih baik dari seorang Muslim yang tidak menggauli manusia dan tidak sabar dengan kerenah mereka”
***

p/s:jom belajar percaya, berlapang dada, dan berhusnuzzon dengan yang lain. 

No comments:

Post a Comment