Friday, January 25, 2013

tummuhat

bismillah, 

"ada yang bertanya haritu ttg tumuhat.

tumuhat = obsesi/kemaruk sesuatu/ketamakan utk diri sendiri.

para duat suka sekali guna perkataan 'tumuhat dakwah' cthnya utk menggambarkan betapa giannya diorg nk laksanakan dakwah tu. rasa tamak betul nak buat dakwah. rebut2.

kalau mat dadah (skdr cth ya) sehari tak dapat bekalan dadah yang dia selalu ambil tu, at the end of the day dia akan buat ape saja utk dapatkan bekalan tu. mencuri, ragut, bunuh semua mat dadah tu bole buat. paling tidakpun, dia akan teringat2 dadah dia, dan takkan ada sedetik hidup dia yang tenang. always gelisah.

apapun, once dapat bekalan dia akan supply utk diri sendiri. tu paling penting! orang lain? tengok dlu if ada lebih, baru bagi.

ha. tu contoh kalau mat dadah.


kalau para duat, obsesi mereka untuk berdakwah dan mentarbiyah adalah kerana gian nak dapatkan cinta dan redha Allah. reward itu saja dah cukup untuk turn kefahaman/fikrah mereka, dan tak kira dengan siapa mereka berdampingan, kawan2 asing ke, pakcik2 tua atau kanak2 ke, dan tak kira kat mereka mereka ni tercampak, bukit bukau tade orang atau gua penuh haiwan berbisa ke, para duat ini sudah cukup faham dgn kerja mereka. mereka jadi obses! itu petanda baik ya. heehe.

dalam jahiliah dan islam yang bertali arus, boleh nampak ketamakkan para duat utk rebut masa penduduk dunia lebih dari encik jahiliah rebut, sbb nk tunaikan hak dakwah penduduk dunia.

but cik muharikah kata, ' biasanya bila berthumuhat dlm tarbiyyah, akan secara automatiknya thumuhat dakwah. xmungkin la fikrah yg kukuh ttg tarbiyyah tak disertai dgn fikrah ttg dakwah.saling berkait kn dua tu'"

kongsikan tulisan dari email. izinkan ya ukhti.
p/s: ana rindu antunna. semoga dipermudahkan urusan untuk menderu laju dengan tummuhat yang tinggi.

semoga semua dapat jadi khadijah-khadijah, seperti kisah ini

tulisan lain yg sangat best tentang tummuhat : ceritakan tentang tummuhat hatimu. agar ia bisa mengangkat usahamu kelangit. dan diredhaiNya

4 comments:

  1. hu. rindu mereka juga. bila baca balik rentetan beserta rantaian ei-em-ei-el tersebut, rasa sangaaattt subhanallah. rinduu.. dan sekarang baru mula faham (setelah 2 tahun), apa yg dibincang2kan oleh kakak2 semuts. that email is in 2010 and 2010 adalah permulaan diri ini baru mengikut dan mula mahu bergerak walhal kakak-kakak 'sepermainan' semua sudah laju berlari. acapkali aku selalu terasa terkebelakang jua acapkali aku selalu juga tidak faham tentang any concerns yang dibincangkan tetapi kini baru faham fasa yang mereka lalui dan kita pula melalui fasa itu. fasa dimana benih yang disemai mula tumbuh, berkembang dan membesar. Allahuakbar.

    moga Allah mengurniakan kita dan mereka tsabat! AMeen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe gi cek tarikh email nampak. alhamdulillah 'ala hazihinni'mah. mg Allah terus berikan kita kefahaman, dan thabat inshaAllah <3

      Delete