Sunday, February 3, 2013

SAY

bismillah,

kenapa Sheikh Ahmad Yassin:
respect, dengan tubuh yang lumpuh, tapi mampu gerakkan SATU negara.
kagum, dengan suara yang lemah dan perlahan, kata-katanya mampu membangunkan pemuda, membuatkan semua mereka perkasa berlari menuju syahid, sehingga tergoncang Israel dengan intifadha pertama.
hairan, dengan sosok tubuh yang halus, tapi semua pemimpin Arab bersatu menghormatinya, menziarahi beliau ketika di Jordan, despite political differences.

dan video part 2 Kill Khalid dari aljazeera (link), menambahkan lagi kekaguman saya terhadap assyahid. setelah bertahun-tahun dipenjara dan disiksa, dia akhirnya dibebaskan (dengan harga pertukaran anggota mossad) dengan helikopter, dimasukkan ke hospital kelas pertama, menerima layanan direct dari raja Jordan sendiri, menerima ziarah dari figur-figur kelas satu.

akhirnya! setelah penat disiksa, hidup tak selesa, dan sebagainya. tapi beliau memilih untuk segera terbang semula ke zon perang yang dihujani bom-bom, diledaki tembakan-tembakan israel.

maka bila kita sangat respect seseorang, pasti kita naaak tahu apa yang dia pesan personally pada kita kan? dan sangat dush lah bila konon mengidolakan beliau tapi jauh dari menjadi individu seperti yang dipesan beliau?
T___T
5 PESANAN SYEIKH AHMAD YASIN KEPADA PEMUDA DAN PEMUDI

Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kalian. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

Aku menyeru kalian wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

Wahai para pemuda, aku ingin kalian menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kalian untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kalian. Aku menyeru kalian supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.Aku ingin kalian tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kalian tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

Wahai puteriku, aku ingin kalian berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kalian berjanji kepada ALLAH bahawa kalian akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kalian, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kalian. Haram hukumnya bagi kalian untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian. Kepada semua, aku ingin kalian bersiap sedia untuk menghadapi segala sesuatu yang akan datang. Bersiaplah dengan agama dan ilmu pengetahuan. Bersiaplah untuk belajar dan mencari hikmah. Belajarlah bagaimana hidup dalam kegelapan yang pekat. Latihlah diri kalian agar dapat hidup tanpa elektrik dan peralatan elektronik. Latihlah diri kalian untuk sementara waktu merasakan kehidupan yang sukar.

Biasakan diri kalian agar dapat melindungi diri dan membuat perancangan untuk masa depan. Berpeganglah kepada agama kalian. Carilah sebab-sebabnya dan tawakal kepada ALLAH.


sumber: aktivis aqsa syarif

No comments:

Post a Comment